Nederlands (Nederland) italiano (Italia) Deutsch (Deutschland)

De stad Jesi

De stad Jesi ligt op 15 min. rijden van Casa Cingoli, hier vind u alles wat u nodig heeft betreft winkels.
In de oude binnenstad met een perfecte stadsmuur, vind u diverse restaurants waar u heerlijk kunt eten.
Jesi heeft een gezellig drukke binnenstad met mooie winkels. In Jesi gaat het dan ook om zien en gezien worden. In de zomer heeft de stad voor dit doeleinde zelfs vele terrasjes, wat een zeldzaamheid is in dit pure deel van Italië,waar de toeristen nog zwaar in de minderheid zijn.
Het oude centrum ligt wat hoger dan het nieuwere gedeelte en heeft nog een mooie muur die vrijwel helemaal intact is. De hoofd winkelstraat en het grote theater plein liggen in een iets nieuwer gedeelte van de stad, maar als je onder de poort doorgaat kom je in het middeleeuwse deel met nauwe straatjes en vele kleine pleintjes. Om elke hoek vind je hier schilderachtige plaatjes, fototoestel meenemen dus.

Jesi heeft, zoals de meeste steden en dorpen van Le Marche een schitterend theater. De dom van de stad heeft een mooi en rijk interieur, maar vooral de bronzen deuren trekken veel bekijks. Veel moderner dan bijvoorbeeld de deuren van de dom van Florence, maar heel herkenbaar en levensecht. Ook is er een prachtig ‘Pinacoteca’, een oud Palazzo waarin de stad zijn schilderijencollectie bewaard. Als je geluk hebt (en Italiaans-Engels verstaat), krijg je hier een privé toer met extra toelichting over de schilderijen van Lorenzo Lotto.
Voor een goede gratis parkeerplaats kun je het beste het bordje ‘camperservice’ volgen, dit brengt je naar de beste gratis parkeerplaats van Jesi, waar een trap en lift je naar het stadscentrum brengt. Koffiebar Snoopy in de hoofdstraat heeft de beste koffie en broodjes. De lekkerste en goedkoopste pizzapuntjes haal je bij het leuke mannetje van Pizzeria L’Angolo in een klein steegje aan dezelfde straat. Voor een ruime keuze aan lekkere ijs smaken moet je in de hoofdstraat op een bordje letten dat je naar de ‘Gelateria Artiganale’ verwijst, of langs de pizzeria een poortje door en de trap af. Jesi staat ook bekend om zijn heerlijke Verdicchio wijn, deze frisse witte wijn is een heerlijk streek product en geen straf om eens uitgebreid te proeven.
Een dagje Jesi is zoals vakantie in Italie moet zijn!

Bekijk ook Senigallia