Nederlands (Nederland) italiano (Italia) Deutsch (Deutschland)

De stad Cingoli

De stad Cingoli waaronder Casa Cingoli valt ligt op 10 km. De weg ernaar toe is al mooie onderneming.
Il Balcone delle Marche, het ‘balkon van Le Marche’, zo wordt Cingoli, een van de 19 borghi più belli d’Italia in Le Marche ook wel genoemd.
Dat is inderdaad meer dan waar: op ruim 600 meter hoogte biedt Cingoli een prachtig uitzicht.

Maar in Cingoli zelf zal je oog ook op heel wat moois vallen. De warme kleuren van de gevels van de huizen, de palazzi en poorten, bijzondere hoekjes en onverwachte details maken een wandeling door het stadje tot een waar feest voor het oog.
Aan het Piazza Vittorio Emanuele II vind je de kathedraal, met werken van de lokale kunstenaar Donatello Stefanucci, en het Palazzo Municipale, dat onder andere het Museo Archeologico huisvest.
Wandel door de Via del Podestà naar de Chiesa di San Filippo Neri, of via de Via Foltrani (met schitterende renaissance-palazzi) naar de San Domenico, met een werkelijk schitterend geschilderde Madonna van de beroemde Venetiaanse schilder Lorenzo Lotto. Bezoek ook het verderop gelegen klooster Silvestrino di San Benedetto, met een mooie bibliotheek.

Vanaf de Via dello Spineto heb je prachtig uitzicht op het Quartiere della Polisena, de oudste en meest karakteristieke wijk van Cingoli. De straatjes hier lijken in niets op de hoofdstraat van Cingoli, de Corso Garibaldi of Via Maggiore. In de zestiende eeuw werd deze straat omgedoopt tot de Via Farnesia et Pontificalis. De reden? Kardinaal Alessandro Farnesen, die vaak in Cingoli te gast was, werd paus Paulus III. Dat moesten ze ook hier in Cingoli weten natuurlijk…
Hij is niet de enige paus van wie we hier sporen vinden. In het Palazzo Castiglioni werd Francesco Saverio Castiglioni geboren, de latere paus Pius VIII.

De San Niccolò heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: de kerk werd in de dertiende eeuw gebouwd zodat de parochianen van Sant’Esuperanzio in de winter niet de moeilijke, gladde weg naar hun parochiekerk, buiten de muren van Cingoli, hoefden af te leggen. Als de wegen slecht begaanbaar waren, konden ze voortaan wat dichterbij naar de kerk. Als je Cingoli met mooi weer bezoekt, loont het echter ook de moeite om de kerk buiten de muren te bezoeken, evenals het Santuario di Santa Sperandina.
Bezoek in Cingoli zelf ook nog de Chiesa di Santa Maria in Valverde, met in haar schaduw de Fontana di Maltempo. Bijzonder is ten slotte de Vicolo delle Streghe, de eerste steeg aan je rechterhand nadat je de Porta Piana bent gepasseerd, waar volgens de legende al eeuwenlang heksen bij elkaar komen. In de Pinacoteca (het schilderijenmuseum) van Cingoli vind je een schilderij van Donatello Stefanucci met deze lokale heksenvergadering als onderwerp.
Neem na je bezoek aan Cingoli ook even de tijd om te genieten van het omringende landschap, bijvoorbeeld met een picknick in de heuvels, samengesteld met lekkernijen uit de verschillende delicatessenwinkeltjes in Cingoli.

Bekijk ook Jesi